Zdzisław Beksiński

Porozmawiajmy na tematy związane ze sztuką

Re: Zdzisław Beksiński

Postprzez Nina » 9 kwi 2009, o 09:05

Szczerze mówiąc przerażają mnie te obrazy. Jest w nich jakaś straszna pustka i smutek.
Dzieła tego pana budzą we mnie jakieś uczucia, jednak nie jestem pewna czy do końca pozytywne. Zresztą, trudno patrząc na takie obrazy mówić o jakimkolwiek optymizmie.
Jeśli miałabym wskazać obraz, który podoba mi się najbardziej (z tych, które pokazałaś) to z pewnością wybrałabym "jeden", głównie ze względu na jego cudowną barwę.
Nina
Użytkownik

NK - forumzn.pl (1)

Postprzez CobaltStar » 9 kwi 2009, o 11:31

Mam mieszanie uczucia co do twórczości Beksińskiego- z jednej strony podziwiam to, że miał taką wyobraźnię i potrafił stworzyć świat, wyrwany z koszmaru, z drugiej strony- no właśnie, niektóre obrazy są koszmarne i nie wywołują we mnie żadnych pozytywnych uczuć.
Jego obrazy przyciągają uwagę, jednak nie jestem pewien, czy miałbym ochotę na dogłębną interpretację ich treści.

Jest jeden, który mi się spodobał: http://best383.com/index.php?a=photo&b= ... ski040.jpg
Traumatyczny, ale ma w sobie coś ciekawego.
W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Kiedy miałem siedem – Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości. Gdy miałem lat piętnaście, chciałem być Dalim i zostałem nim.
CobaltStar
Użytkownik

NK - forumzn.pl (2) last.fm (1) Digart (1)

Postprzez Pestka » 9 kwi 2009, o 12:30

1
2
3

Te trzy obrazy podobają mi się najbardziej. Jeśli chodzi o całość jego twórczości to jednak zdecydowana większość nie przypadła mi do gustu. Jego obrazy mają niesamowity klimat ale jest w nich coś takiego co powoduje, że w człowieku zaczyna rodzić się niepokój. Miał facet wyobraźnię - to jest pewne.
Jego "rysunki" właściwie nie robią na mnie większego wrażenia, zdecydowanie obrazy wychodziły mu lepiej.
Lubię słoneczniki.
Pestka
Użytkownik

Postprzez Sithena » 6 paź 2009, o 14:11

Bardzo lubię obrazy Beksińskiego.
Najbardziej http://best383.com/index.php?a=photo&b= ... nski15.jpg i drzewo, które jest w poście wyżej. ;-)
Facet co miał wyobraźnię i niesamowity talent.
Goth'n'Roll
Sithena
Użytkownik

Postprzez Nina » 6 lut 2010, o 16:45

Ostatnio odkryłam prace Beksińskiego na nowo dzięki tej galerii. Zupełnie zapomniałam o tym temacie i swoim poście sprzed ponad pół roku, i nawet miałam zakładać temat poświęcony twórczości tego pana. Prace przestały mnie przerażać, a teraz dostrzegam w nich ogromną wrażliwość artysty. Ulubionego dzieła jeszcze nie znalazłam, jestem w trakcie oczarowania wszystkimi.
Nina
Użytkownik

NK - forumzn.pl (1)

Poprzednia strona

Powrót do Sztuka