Ostatnio wpadło mi w ręce...

Przepisane na kartkę papieru.

Ostatnio wpadło mi w ręce...

Postprzez Ew. » 24 lis 2007, o 21:25

Co ostatnio czytacie/czytaliście?
Jakie wywarło to na was wrażenie? Może czujecie potrzebę podzielenia się refleksjami na temat tej książki?
Podobało się /nie podobało się? Dlaczego?
Opowiadajcie ;]
Ostatnio edytowano 27 mar 2009, o 17:38 przez Vixen, łącznie edytowano 1 raz
Widzisz - bogini tańczy.
I uwierz, że ona tańczyć nie przestanie.
Ew.
Mistrz nastolatków

Posty na forum: 2235

Re: Ostatnio wpadło mi w ręce...

Postprzez blondynka-kretynka » 12 sie 2009, o 14:06

Zupełnie niedawno przeczytałam kolejną książkę podziwianego przeze mnie Josteina Gaardera (tego od Świata Zofii np.). Maja to powieść sprawiająca, że w pewnym momencie nie masz już pewności, co jest fikcją literacką a co fikcją w tejże fikcji... :D

Jeśli przeczyta się ją starannie, można poszerzyć słownictwo, wzbogacić znajomość geografii oraz oswoić się z sekretami biologii ewolucji. To historia dla ludzi szukających sensu życia i odpowiedzi na pytanie być czy nie być.
Dobrze jest przed jej lekturą bądź ewentualnie po niej, sięgnąć po Przepowiednię Dżokera tego samego autora. Wtedy łatwiej o zrozumienie fabuły.

Sama zamierzam powtórnie przeczytać Maję, bo dużo w niej treści, których jeszcze nie przyswoiłam.
Jeszcze karta się odwróci i szczęście zabłyśnie!

Cervantes, Don Kichote (1,23)
blondynka-kretynka
Początkujący

Posty na forum: 86

Postprzez Blix » 12 sie 2009, o 21:33

Ostatnio czytałam, a właściwie nadal czytam Kore Andrzeja Szczeklika. Traktuje głównie o medycynie i poszukiwaniu jej duszy. Bardzo cenna jeśli chodzi o wiedzę w niej zawartą. Jeśli ktoś ma pamięć do tego, co przeczytał może zabłysnąć erudycją. Bo książka zawiera w sobie nie tylko treści medycyny dotyczące, ale i biologii ogólnej, filozofii. Autor - kardiolog, profesor medycyny jest niezwykle oczytanym człowiekiem o rozległej wiedzy na tematy wszelakie. Prócz tego ma bogate doświadczenie. Nie wspominając nawet o tym, że swą wiedzę ścisłą łączy z wiedzą humanistyczną i skutek jest naprawdę niezły.
Pisze w bardzo przystępny sposób. Dzięki temu jest to lektura nie tylko dla pasjonatów anatomii i biologii, ale właściwie dla każdego żądnego wiedzy czytelnika.
A my jesteśmy bardzo poważne, każdego dnia wymierzamy w siebie widelec i umieramy, i każdego ranka jest Mała Niedziela, pełne zawodu zmartwychwstanie.
Dorota Masłowska
Blix
Poeta

Posty na forum: 1662

Postprzez CobaltStar » 26 sie 2009, o 11:01

Kiedy ostatnio robiłem porządek w mojej biblioteczce, wpadła mi w ręce książka, którą kupiłem w tamtym roku na wyprzedaży. Jej autorką była mało mi znana rosyjska pisarka Wiera Kamsza, dlatego przez ten rok książka wędrowała od jednego kąta do drugiego. W końcu postanowiłem się z nią uporać, z nastawieniem, że będę zmuszony przebrnąć przez 600 stron smętnej fantastyki. Jak wielkie było moje zaskoczenie, gdy się okazało, że Czerwień na czerwieni to pisana przyjemnym językiem ciekawa historia, utrzymana w Dumasowskim stylu! Czasownik "przeczytać" nie jest tutaj na miejscu - ja tą książkę wręcz połknąłem. I oczywiście drugi tom jest już zamówiony.

Jednak nie warto lekceważyć książek z przeceny.
W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Kiedy miałem siedem – Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości. Gdy miałem lat piętnaście, chciałem być Dalim i zostałem nim.
CobaltStar
Mistrz nastolatków

Posty na forum: 2982
NK - forumzn.pl (2) last.fm (1) Digart (1)

Postprzez kalejdoskopmarzen » 21 wrz 2009, o 20:08

Ostatnio wpadła mi w ręcę książka "Zagadka Kuby Rozpruwacza" A.Pilipiuka .
Bardzo mi się podobała , ponieważ język w książce był zrozumiały , w dialogach często potoczny , no cóż momentami wulgarny , ale co się dziwić skoro bohaterem jest egzorcyta bimbrownik :D
Jest zbiór opowiadań o przygodach Jakuba Wędrowycza . Szybko się czyta ogółem mówiąc :) Bardzo wciągająca lektura :)
kalejdoskopmarzen
Nowicjusz

Posty na forum: 156

Postprzez walczakmonika » 31 gru 2009, o 21:57

Ostatnio wpadło mi w ręce książka pt: " Dziecko Gwiazd.Atlantyda".Bardzo fajna książka.Akcja książki dzieje się w położonym na wyspie mitycznym królestwie Atlantydy, a jej bohaterką jest szesnastoletnia księżniczka Meihna, wyobcowana, wychowywana z dala od normalnego życia arystokratka. Wyspę czeka nieuchronna zagłada. Może ją ocalić jedynie mag. Meihna wyrusza na jego poszukiwanie. Po drodze czekają ją rozliczne przygody i spotkania z niesamowitymi stworzeniami. Odnajdzie też prawdziwą miłość.
"Jestem silna,i nie poddaje się,gdy coś nie wychodzi mi".- cytat z mojej piosenki.
walczakmonika
Nowy

Posty na forum: 16

Postprzez Hipisówna » 25 sty 2010, o 17:10

Moja młodsza siostra przyniosła wczoraj do domu nową lekturę szkolną "Telemach w dżinsach" i z braku laku się za nią zabrałam. Lekka, przyjemna - w sam raz na długie, zimne wieczory. Generalnie cały czas miałam wrażenie, że czytam Tego Obcego, ale mimo wszystko mi się podobała. Nie polecam tym, którzy szukają czegoś niezmiernie ambitnego.
Czasami coś w nas umiera i nie chce zmartwychwstać.
Hipisówna
Amator

Posty na forum: 391
NK - forumzn.pl (1)

Postprzez Łolka » 31 sty 2010, o 20:43

... Nikomu nic Pawła Lickiewicza ;) Debiutant krąży wokół ofiar Katynia i realiów Związku Radzieckiego. Czyta się dość przyjemnie i szybko. Ogromny plus z mojej strony za kompozycję i samą w sobie ideę, ale trudno wybaczyć niestety liczne usterki językowe (;

Edit: uzupełnię jeszcze kwestię wspomnianych błędów. Wzięły się prawdopodobnie stąd, że pan Paweł sam tę książkę wydał i treść nie została poddana porządnej korekcie.
Łolka
Uzależniony

Posty na forum: 1215
last.fm (1)

Postprzez gennos » 4 lut 2010, o 11:43

o, to ja widzę że tu same poważne lektury :)
a mnie wpadła w ręce ostatnio dość lekka książeczka, ale piekielnie wciągająca - Federico Moccia "Amore 14". lubię łazić sobie po księgarniach i szukać różnych fajnych rzeczy do poczytania, to mnie zainteresowało, bo jest dość grube :D no i warto było. generalnie powieść dla dziewczyn, jestem w połowie i pochłaniam ;) świetna narracja i fabuła, hehe, główna bohaterka trochę szalona ;) polecam szczerze, muszę się potem rozejrzeć za innymi książkami tego autora ;)
gennos
Nowy

Posty na forum: 18

Postprzez blueska » 4 lut 2010, o 21:13

gennos napisał(a):o, to ja widzę że tu same poważne lektury :)
a mnie wpadła w ręce ostatnio dość lekka książeczka, ale piekielnie wciągająca - Federico Moccia "Amore 14". lubię łazić sobie po księgarniach i szukać różnych fajnych rzeczy do poczytania, to mnie zainteresowało, bo jest dość grube :D no i warto było. generalnie powieść dla dziewczyn, jestem w połowie i pochłaniam ;) świetna narracja i fabuła, hehe, główna bohaterka trochę szalona ;) polecam szczerze, muszę się potem rozejrzeć za innymi książkami tego autora ;)

Widziałam ją w mojej księgarni , wystawiona w nowościach. Z kupnem poczekam na spóźniające się (mamo!;)) kieszonkowe;)))
Ja tymczasem ostatnio przeczytałam Hobbita Tolkiena, podobno ma być zekranizowany, więc nadrabiam zaległości :D
blueska
Nowy

Posty na forum: 11

Postprzez gennos » 7 lut 2010, o 20:08

ja Hobbita czytałam chyba kilkanaście razy, w ogóle całkiem lubię Tolkiena, a Hobbit jest z jego opowieści "najprzyjemniejszy" ;) szczerze to nie mogę się już doczekać ekranizacji!

a co do tego "Amore 14" to ciekawa jestem Twoich opinii i nie tylko - bo mnie wciągnęło okropnie i chciałabym się dowiedzieć czy tylko ja tak mam ;P póki co mój egzemplarz już sobie zaklepały dwie koleżanki ;P
gennos
Nowy

Postprzez Fał » 10 lut 2010, o 09:21

gennos napisał(a):szczerze to nie mogę się już doczekać ekranizacji!
Ja tam się tej ekranizacji boję. Hobbit wprawdzie nie jest żadnym arcydziełem, ale mam nieodparte przeczucia, że i tak to spieprzą.
- Gdzie znajdę książkę pt. "Dziewczyna programisty"?
- Fantastyka to po lewej
Fał
-#Dyrektor Forum

Posty na forum: 7866
last.fm (1) Facebook (1)
Ostrzeżenia: 1

Postprzez gennos » 12 lut 2010, o 12:30

a ja raczej jestem dobrej myśli :)

"władca pierścieni" był moim zdaniem powieścią nie do zekranizowania, no nie wierzyłam, że da się to zrobić chociaż średnio, a subiektywnie ekranizację oceniam na dobry plus ;) i chociaż jest się do czego przyczepić, nieraz zreszta, to jednak z przyjemnością oglądam trylogię po raz kolejny :)
gennos
Nowy

Postprzez Hipisówna » 16 lut 2010, o 20:54

Przeczytałam ostatnio Zieloną Milę - Kinga i z ręką na sercu mogę przyznać, że mi się podobała. Książki rzadko mnie wzruszają, ale powyższa jest n i e s a m o w i t a. Wzbudziła we mnie silniejsze emocje niż niejeden dobry film.
Czasami coś w nas umiera i nie chce zmartwychwstać.
Hipisówna
Amator

Posty na forum: 391
NK - forumzn.pl (1)

Poprzednia strona

Powrót do Literatura