Galerianki

Współczesna kultura masowa.

Galerianki

Postprzez Imaginacja » 3 lis 2009, o 15:36

Obrazek

Galerie handlowe – współczesne świątynie konsumpcji, kolorowe wystawy, błyszcząca biżuteria, drogie kosmetyki i najmodniejsze ciuchy. W takich miejscach Milena i jej przyjaciółki spędzają wolny czas. Za zakupy płacą im bogaci mężczyźni, którzy w zamian za seks obdarowują nastolatki upominkami - czasami jest to tylko zwykła, różowa opaska do włosów. Wkrótce do grupy koleżanek dołącza nowa dziewczyna – Alicja. Początkowo czuje się wyobcowana, ale już wkrótce zaczyna się do nich upodabniać. Między Alicją i Mileną zaczyna tworzyć się silna więź. W tym samym czasie w Alicji zakochuje się jej rówieśnik – Michał. Dla Mileny chłopak stanie się rywalem.
[opis dystrybutora kino]

*data premiery: 2009-09-25 (Polska)
*reżyseria: Katarzyna Rosłaniec
*scenariusz: Katarzyna Rosłaniec
*muzyka O.S.T.R., Skinny Patrini
*czas trwania: 82min

Oficjalna strona filmu
Zwiastun

"Jak kupisz mi jeansy to zrobię Ci loda."
"Zastanawiam się, jak to robi się z kimś, do kogo się coś czuje..."
"Miłość w naszych czasach nie istnieje. Trzeba robić melanż i się nie przyzwyczajać, nie?"
"Nie biegnij za szybko przez życie bo najlepsze rzeczy zdarzają się nam wtedy, gdy najmniej się ich spodziewamy."

— Gabriel García Márquez.
Imaginacja
-#Nastolatek

Posty na forum: 1123

Re: Galerianki

Postprzez Hipisówna » 25 sty 2010, o 17:32

Długo myślałam nad tym filmem i w końcu nie jestem pewna, czy twórcy zamiast przestrzec - nie zachęcili przypadkiem młodych dziewczyn do tego typu...akcji. Myślę, że to dobry temat, do przedyskutowania.
BTW. Gra aktorska nie podobała mi się ani w krótkometrażówce ani w wersji kinowej, choć jeżeli miałabym wybierać, wybrałabym tę drugą.
Czasami coś w nas umiera i nie chce zmartwychwstać.
Hipisówna
Amator

Posty na forum: 391
NK - forumzn.pl (1)

Postprzez Pestka » 27 sty 2010, o 20:00

Film taki sobie, spodziewałam się czegoś lepszego, chociaż jak na polskie realia ... Miałam wrażenie, że to wszystko jest cholernie sztuczne.
Tak swoja drogą to tą "laskę" z żółtym paskiem nieźle na zdjęciu odchudzili... :roll:
Life's A Bitch
Pestka
Mistrz nastolatków

Posty na forum: 2165
NK - forumzn.pl (1)

Postprzez CobaltStar » 29 sty 2010, o 15:47

Nie wiedziałem, czy mam się śmiać, czy płakać. Niby problematyka filmu poważna, ale przedstawiona bardziej jako komedia niż dramat. Końcówkę sobie odpuściłem, nie lubię tracić czasu na filmy, które mnie nudzą.
W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Kiedy miałem siedem – Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości. Gdy miałem lat piętnaście, chciałem być Dalim i zostałem nim.
CobaltStar
Mistrz nastolatków

Posty na forum: 2982
NK - forumzn.pl (2) last.fm (1) Digart (1)

Postprzez blueska » 4 lut 2010, o 21:04

Stereotypowe, pobieżne podejście do tematu. Jak dla mnie kiepski film.
blueska
Nowy

Posty na forum: 11

Postprzez Ginger » 4 lut 2010, o 21:08

Stereotypowe

Zastanawia mnie jedno - jak do takiego tematu nie podejść stereotypowo? Właśnie chodziło o to, aby ukazać tą ciemną stronę interesu, żeby przekazać pewien morał. A to, że jest to ubrane w dosyć banalne metafory - no cóż, to już jest kwestia fabuły, ale nie zgodzę się z tym, że temat został przekazany stereotypowo. Bo moim zdaniem inaczej się zwyczajnie nie da.
Ginger
Mistrz nastolatków

Posty na forum: 2326
Zbanowany

Postprzez Astrala » 7 lut 2010, o 21:43

Da się, ale trzeba chcieć nakręcić porządny film, a nie taki, z którego 'najlepsza' będzie reklama...
Obecnie łatwiej jest zobaczyć dziewczynę bez ubrania niż bez makijażu.
Astrala
-#Szef Artykułów

Posty na forum: 1164
last.fm (1) Facebook (1)

Postprzez Ginger » 7 lut 2010, o 21:46

Da się, ale trzeba chcieć nakręcić porządny film, a nie taki, z którego 'najlepsza' będzie reklama...

No to powiedz mi w jaki sposób reżyser miałby ukazać problem kurwienia się, żeby nie ukazać go stereotypowo. Dziewczyny z centrów handlowych są najlepszym na to sposobem, bo i po co szukać daleko. Ale może się mylę, uświadom mnie.
Ginger
Mistrz nastolatków

Zbanowany

Postprzez Astrala » 7 lut 2010, o 21:58

Źle mnie zrozumiałaś. Ja wciąż mówię o centrach handlowych, ale o innym tego przestawieniu, o naświetleniu tematu z różnych stron.
Piszesz jakbyś nigdy nie oglądała filmów łamiących stereotypy.
Nie mam na to pomysłu, ale wiem, że jest to możliwe, jednak zapewne nie tam, gdzie chodzi tylko o największą możliwą ilość sprzedanych biletów.
Astrala
-#Szef Artykułów

last.fm (1) Facebook (1)

Postprzez Ginger » 7 lut 2010, o 22:29

Piszesz jakbyś nigdy nie oglądała filmów łamiących stereotypy.

Ależ owszem, widziałam filmy, które mają na celu łamienie stereotypów, tylko w przypadku "Galerianek" zastanawiam się, czy aby na pewno to było celem reżysera. Bo wg mnie i moich dzieci, śledząc fabułę, mam wrażenie, że ten film miał właśnie owe stereotypy podtrzymać i ukazać je z perspektywy dziewczyny, która jakąś przyszłość miała. A zrezygnowała z kariery szkolnej lafiryndy dopiero, jak jej się świat załamał (czyt. typowe podejście do sprawy, bardzo ludzkie).

Ale oczywiście masz prawo do własnej opinii, tak chciałam sobie podyskutować.
Ginger
Mistrz nastolatków

Zbanowany

Postprzez Fał » 10 lut 2010, o 09:40

Astrala napisał(a):ale o innym tego przestawieniu, o naświetleniu tematu z różnych stron.
Znaczy, pokazać pozytywne strony dawania dupy za iPoda? :o
- Gdzie znajdę książkę pt. "Dziewczyna programisty"?
- Fantastyka to po lewej
Fał
-#Dyrektor Forum

Posty na forum: 7866
last.fm (1) Facebook (1)
Ostrzeżenia: 1

Postprzez Astrala » 10 lut 2010, o 15:22

Fał napisał(a):
Astrala napisał(a):ale o innym tego przestawieniu, o naświetleniu tematu z różnych stron.
Znaczy, pokazać pozytywne strony dawania dupy za iPoda? :o

Widzę, że mnie rozumiesz;)

Oczywiście, że nie, nie mam na myśli pozytywów, ani pokazywania ich, a te inne strony, żeby były niebanalne, wyraziściej zarysowane.
Astrala
-#Szef Artykułów

last.fm (1) Facebook (1)

Postprzez maszróm » 10 lut 2010, o 19:49

Film mi się podobał. Nie był nudny, nie zasnęłam. Problem przedstawiony dobrze. Fajny soundtrack.
maszróm
-#Redaktor

Posty na forum: 1268
NK - forumzn.pl (2) last.fm (1) Digart (1)
Ostrzeżenia: 1

Postprzez Pestycyd » 11 lut 2010, o 23:17

Zastanawia mnie jedno - jak do takiego tematu nie podejść stereotypowo? Właśnie chodziło o to, aby ukazać tą ciemną stronę interesu, żeby przekazać pewien morał.
E no dobra, ciemna strona to jedno, a dodatkowe zaciemnianie ciemnej strony to drugie; zupełnie jakby chcieli napakować w tym filmie jak najwięcej patologii dot. polskich rodzin. Morał - dziewczyny, nie płaczcie w makijażu. Innego nie widzę, raczej pusty film; istnieje masa lepszych o podobnej tematyce. Na szczęście - niepolskich (heh, niedługo to będzie wyznacznik dobrego filmu; o ile już nie jest ; )
Człowiek, który się niczym nie ogranicza, nie jest wolny, tylko kończy w więzieniu.
Pestycyd
Mistrz nastolatków

Posty na forum: 3878

Poprzednia strona

Powrót do Kino i telewizja