Word czy kartka?

Miejsce na dyskusje o tym co zrobić, by pisać lepiej. Podziel się swoją wiedzą lub poproś innych, by oni się podzielili.

Word czy kartka?

Postprzez Vixen » 11 lis 2009, o 20:46

Chciałabym się Was zapytać, gdzie wolicie tworzyć, w Wordzie czy na kartce?
Jak sądzicie, co na to wpływa?

Ja osobiście wolę tworzyć na kartce, pisząc przy komputerze tracę wenę.
Nie potrafię napisać jakiegoś wypracowania pisząc np. w Wordzie. Jak to jest z Wami?
Nikt nigdy nie zapomina ulubionej zabawki, chociaż nowa jest o wiele ładniejsza.

King Stephen
Vixen
Użytkownik

NK - wpmt.pl (1)

Re: Word czy kartka?

Postprzez Fał » 11 lis 2009, o 21:06

Zależy o co pytasz. Generalnie prawie wszystko piszę na komputerze. Nawet jak w liceum musiałem oddawać wypracowania pisane ręcznie to najpierw pisałem na kompie, a potem drukowałem i przepisywałem. Nie miałem przy tym żadnych problemów z pisaniem prac klasowych, matur czy wypracowań w autobusie. Po prostu na komputerze jest szybciej i wygodniej, a do tego można mieć od razu dowolną ilość kopii i nie zginie. Inna sprawa jeśli się akurat komputera przy sobie nie ma.

Inna też sprawa z tzw. w moim wykonaniu "poezją". Ta w większości powstawała na kartkach i była dopiero później przepisywana i dopracowywana do wersji elektronicznej.
Girls are like internet domain names - the ones you like are already taken.
Though you can stil get one from a strange country.
Fał
Użytkownik

Piszę poprawnie (1) last.fm (1) Facebook (1)

Postprzez Patryk » 11 lis 2009, o 22:33

Generalnie zdecydowanie wolę wszystko pisać na papierze i - jeśli muszę - dopiero potem digitalizować. Czyli dokładnie odwrotnie w stosunku do Fała. Z drugiej jednak strony, nie mam większych kłopotów z koncentracja uwagi i tworzeniem tekstu tylko w postaci cyfrowej, po prostu odruchowo sięgam po pióro i papier. Zapewne kwestia przyzwyczajenia.
Patryk
Użytkownik

Postprzez CobaltStar » 12 lis 2009, o 13:47

Zdecydowanie kartka i pióro [nie długopis]. Nie lubię używać żadnych programów tekstowych - obojętnie czy mowa o Wordzie, czy zwykłym notatniku. Muszę mieć wszystko przed nosem, na papierze, bo wtedy wydaje mi się, że mogę to wszystko lepiej ogarnąć i przeanalizować własne wypociny.
Przepisywać też nie lubię i zawsze szukam kogoś, kto zrobi to za mnie.
W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Kiedy miałem siedem – Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości. Gdy miałem lat piętnaście, chciałem być Dalim i zostałem nim.
CobaltStar
Użytkownik

NK - forumzn.pl (2) last.fm (1) Digart (1)

Postprzez Zerowa » 12 lis 2009, o 17:37

Dwa, trzy lata temu, kiedy pisałam więcej i lepiej, moje prace powstawały przy pomocy komputera. Tekst był wtedy przejrzysty. Łatwo się go szlifowało. W każdej chwili istniała możliwość przeniesienia czy usunięcia danego fragmentu.
Teraz wena nachodzi mnie rzadko i niespodziewanie. W takich momentach nie ma czasu do stracenia - piszę byle czym i byle na czym.
Zerowa
Użytkownik

Postprzez Nina » 12 lis 2009, o 18:40

Bardzo lubię pisać. Piszę dużo, często i tradycyjnie- na kartce. Pisany na komputerze przeze mnie tekst wydaje mi się obcy. Wolę mieć wszystko pod nosem, a przy tym kreślić, wprowadzać poprawki.

Piszę o różnych porach i w różnych pozycjach. Czasami budzę się w nocy i odczuwam nagłą potrzebę zanotowania jakiejś myśli (tak, to nie jest normalne :roll:). Lubię pisać ołówkiem robiąc przy notatkach przeróżne rysunki.

Swoją drogą mam napisać referat na WF (min. 6 str) na komputerze. Chyba będę musiała wykorzystać siostrę do przepisywania tekstu na komputer.
Nina
Użytkownik

NK - forumzn.pl (1)

Postprzez She » 14 lis 2009, o 16:12

Zdecydowanie wolę pisać w Wordzie. Szybciej, wygodniej, łatwiej ogarnąć całość tekstu, przejrzyście, łatwo nanieść poprawki i nie męczy się ręka. Ze mnie to taki leniuszek, który zawsze idzie na łatwiznę!
She
Użytkownik

Postprzez nieproszony » 20 mar 2010, o 09:25

Dokładnie, word jest o tyle lepszy, że nie trzeba szukać wśród czterdziestu kartek poprawek, tego, co akurat napisaliśmy dobrze. Ja również korzystam z Worda bardzo, bardzo często. Chociaż muszę wspomnieć, że zdarza mi się pisać na kartce, jednak sporadycznie. Może to przyzwyczajanie... Nie wiem ;] W każdym razie, wygodnie zawsze byłem za ekologią xD A marnowania dwudziestu kartek, skreślonego tekstu, nie jest okej. xD
http://acta-est-fabula.livenet.pl/ - Zapraszam Wszystkich!
nieproszony
-#Redaktor

NK - wpmt.pl (1)

Postprzez Eksperyment » 3 kwi 2010, o 17:27

Ja tam wolę kartkę ^^ szerokie linie, aż się proszą, by coś na nich napisać xD

No i strasznie wolno piszę na kompie, więc Word ... sprawia mi problem :D Zanim zdążę zapisać jakąś myśl, co mi 'przyszła' , zapomnę ją.

Aa, no i kartka jest poręczna - mam taki specjalny zeszyt, więc poprawki mogę wnosić zawsze i wszędzie :wink:
Eksperyment
Użytkownik

Postprzez Pestycyd » 5 kwi 2010, o 18:16

Jak najprostszy edytor tekstu, zwykle systemowy notatnik. Nie potrafię tego uzasadnić. To do wierszy. Wszelkie prace pisemne - rozprawki, eseje, analizy, listy etc. - na papierze. Nigdy "na brudno". To działa tak magicznie, że gdy pilnuję się aby niczego nie kreślić - od razu pilnuję też swoich myśli, aby składnie wyglądały w formie przelanej.
Człowiek, który się niczym nie ogranicza, nie jest wolny, tylko kończy w więzieniu.
Pestycyd
Użytkownik

Postprzez majo » 7 kwi 2010, o 18:44

W większości sytuacji wybieram worda lub podobny program, w żadnym wypadku papier - a to z lenistwa później nie chce mi się przepisywać.
majo
Użytkownik

Postprzez MoonInTheNight » 5 lip 2010, o 14:15

Ja wolę tradycyjnie, na kartce. ;) Potem ewentualnie przepisuję na komputerze i dopracowuję jakieś szczegóły. ;]
MoonInTheNight
Użytkownik

Postprzez Nieidealnajakkazdy » 6 lip 2010, o 15:08

Różnie. Co prawda częściej piszę na komputerze, ale czasami mam wielką ochotę wyciągnąć kartkę i przepisać wszystko na papier. Myślę, że to zależy od mojego obecnego... hmm... nastroju (to chyba odpowiednie słowo, :)).
Lubię jak się do mnie uśmiechasz i lubię twoją zadumę.
Nieidealnajakkazdy
Użytkownik

Piszę poprawnie (1)

Postprzez KGB » 27 lip 2010, o 22:25

Mnie zazwyczaj wena bierze na wieczór kiedy komputer jest już wyłączony i trzeba iść spać. Nie wierząc w swoją dobrą pamięć w godzinach wieczornych, co chwilę się przebudzam by coś zapisać na kartce. Jednak wszystkie swoje zapiski potem wprowadzam do komputera i tu powstaje wersja ostateczna. Uważam, że komputer umożliwia bardzo wiele: chociażby poprawę ortografii, można kasować (a nie kreślić), wygląda to estetyczniej.
Chociaż jak ktoś z nas stanie się ultra-sławny i potem zechcą rękopisy to, wezmą wydruki z komputera, albo pliki z "worda"? :wink: Zawsze te kartka to jakieś emocje.
KGB
Użytkownik

Piszę poprawnie (1)

Postprzez faranek22 » 28 lip 2010, o 12:48

w word-ie możesz poprawić przez kliknięcie myszką. Word poprawi byki... Ja wolę worda.

------------------------
cnbc biznes w internecie - wyjazdy dla samotnych
Ostatnio edytowano 9 wrz 2010, o 21:50 przez faranek22, łącznie edytowano 3 razy
faranek22
Użytkownik

Ostrzeżenia: 1

Następna strona

Powrót do Warsztat pisarski