Mój brat nie chce znaleźć pracy!

Tutaj pomożemy Ci w wyjściu z trudnych sytuacji. (obowiązuje Reda)
Regulamin działu
W tym dziale obowiązuje Reda.

Obrazek

Mój brat nie chce znaleźć pracy!

Postprzez agis44 » 5 lut 2010, o 16:40

Mam taki problem, mój brat nie chce znaleźć pracy :roll: . Gdy pytałam się go dlaczego nie chce szukać pracy to odparł, że nie popiera tego systemu i nie będzie w nim uczestniczył :roll: . Gdy próbowałam jakoś przemówić mu do rozsądku to on nawet nie chce nic słyszeć na temat pracy :roll: . Mój brat ma już 22 lat i siedzi w domu przed komputerem, i na dodatek nie jest ubezpieczony co może oznaczać, że za leczenie w razie czego (nie życzę mojemu bratu by chorował, dlatego wolałabym by nie chorował) będzie musiał płacić :roll: . Mój brat chciałby zmienić ten system i dlatego w nim nie chce uczestniczyć, i mówił, że nie podoba mu się wyzyskiwanie w pracy pracowników (tłumaczył mi to tak, że pracodawca patrzy by pracownik pracował jak najwięcej i żeby płacić pracownikowi jak najmniej). I jak tu mojemu bratu przemówić do rozsądku? Przecież bez pieniędzy nie będzie się miało jedzenia, a nawet jeżeli nie ma się wypracowanych ileś tam lat to można nie dostać w przyszłości emerytury czy renty :roll: . Brat mówi, że i tak renta czy emerytura jest nic niewarta. Poza tym mój brat nie zmieni sam tego systemu. A, przypomniało mi się coś, mój brat dowiedział się o takim ruchu zeitgeist (ten ruch ma swoją stronę internetową), który nie popiera tego systemu i uważa, że człowiek jest najważniejszy niż pieniądze. Ja też jestem w ty ruchu (sporo ludzi jest w tym ruchu), ale uważam, że i tak nie uda się na razie zmienić tego systemu i żeby żyć trzeba pracować by mieć co jeść. Dlatego chyba przez ten ruch mój brat się tak zachowuje. Macie jakieś pomysły by przemówić do rozsądku mojemu bratu by wreszcie znalazł pracę?
agis44
Użytkownik

Re: Mój brat nie chce znaleźć pracy!

Postprzez Lvcivs_Avgvstvs » 5 lut 2010, o 17:34

Mój brat chciałby zmienić ten system i dlatego w nim nie chce uczestniczyć

A kim jest Twój brat ? Magikiem ?

Hmmm... Masz trzy wyjścia. Po primo, możesz dalej przemawiać bratu do rozsądku, metodami pokojowymi i liczyć na to, że w końcu zmądrzeje. Po drugo, jesli jesteś wierząca, możesz dać na Mszę Świętą w intencji zmądrzenia brata i dodatkowo modlić się za niego. Po trzecio, możesz przemówić mu do rozumu np. jakimś kijem, czyli możesz zastosować persfazję fizyczną :P .
Tak na serio, musisz liczyć na to, że brat w końcu zmądrzeje.
Well, I'm not of this world and not of today...

Postawa typu arystokratycznego jest przede wszystkim duchowa.
Lvcivs_Avgvstvs
-#Moderator

Piszę poprawnie (1) NK - forumzn.pl (1) last.fm (1)

Postprzez agis44 » 5 lut 2010, o 19:00

Mam nadzieję, że mój brat zmądrzeje bo może mieć przez takie coś później problemy w życiu :roll: . Może ktoś napisze jakieś argumenty jakie mogłabym bratu przekazać? Mi już od tego wszystkiego głowa pęka xD , ale na poważnie to nie wiem co bratu powiedzieć by znalazł pracę :roll: .
agis44
Użytkownik

Postprzez Wenezuela » 5 lut 2010, o 19:17

Powiedz mu, że może poszukać takiej pracy, w której nie będzie wyzyskiwany, a co ważniejsze - siedzeniem w domu nic nie zmieni. Niech idzie i najpierw zobaczy, jak w ogóle wygląda praca, a dopiero potem wymądrza się na temat systemu. Jak się w końcu rodzice na niego wypną, to zostanie sam i nie będzie miał za co żyć.
Przekaż mu najbardziej czarny scenariusz na jaki Cię stać. Włącznie z tym, że żadna kobieta nie zechce nieroba na męża.
Wenezuela
-#Moderator

Postprzez Fał » 5 lut 2010, o 19:39

Niech założy własną firmę, w której sam siebie będzie wyzyskiwał, skoro tak ślepo wierzy w wyzysk.

Btw. ten zeitgeist to od tego lolowego filmu?
Girls are like internet domain names - the ones you like are already taken.
Though you can stil get one from a strange country.
Fał
Użytkownik

Piszę poprawnie (1) last.fm (1) Facebook (1)

Postprzez Jóga » 5 lut 2010, o 22:12

Jest też wyjście drastyczne.
Rozumiem, że Twój brat nie wnosi do domu żadnych pieniędzy zatem, a skoro tak, to nie może sobie rościć w domu zbyt wielu praw.
Wyprosić go z domu, na który nie pracuje. Zabrać komputer i internet, za który nie płaci.
Łatwo jest się wypinać na system z wygodnego gniazdka rodzinnego.

I przekaż bratu, że sam jest specjalistą od wyzysku. Pasożytuje sobie na pracy innych.
Ciągle jeszcze życie jest cudowne, gdy człowiek ma iluzję, że jest zdolny na metrze kwadratowym stworzyć cały świat.

B.H.
Obrazek
Jóga
-#Moderator

last.fm (1)

Postprzez Alladyn » 29 mar 2010, o 15:26

Jóga napisał(a):Rozumiem, że Twój brat nie wnosi do domu żadnych pieniędzy zatem, a skoro tak, to nie może sobie rościć w domu zbyt wielu praw.
Wyprosić go z domu, na który nie pracuje. Zabrać komputer i internet, za który nie płaci.
Łatwo jest się wypinać na system z wygodnego gniazdka rodzinnego.

A wiesz jakie jest bezrobocie? Wielu by chciało pracować a nie może np. ja
Z jednej strony koleś ma rację, bo jak nazwać zasuwanie za 6zł/h mając do tego pyskatego szefa którego trzeba błagać na kolanach o urlop???
Zresztą wymagania pracodawcy mają kosmiczne- doświadczenie, staż pracy, itp itd tyko skąd to doświadczenie zdobyć? Tworzy się swoiste błędne koło. Jeszcze trochę a dojdzie do tego że sprzątaczka będzie musiała znać 3 języki i posiadać certyfikat.
Alladyn
Użytkownik

Postprzez Jóga » 29 mar 2010, o 15:30

Alladyn, wszystko co piszesz o wymaganiach jest prawdą, ale nie tyczy się tematu - chłopak, o którym pisze autorka jest rozpuszczony i leniwy. Nie chce mu się po prostu ruszyć tyłka, żeby zająć się jakąkolwiek pracą.

A zasuwanie za 6zł za godzinę nazywa się też pracą. I choć szału nie robi - jest to chyba alternatywa dla ciągłego ciążenia rodzicom.
Ciągle jeszcze życie jest cudowne, gdy człowiek ma iluzję, że jest zdolny na metrze kwadratowym stworzyć cały świat.

B.H.
Obrazek
Jóga
-#Moderator

last.fm (1)

Postprzez Alladyn » 29 mar 2010, o 15:40

Jóga napisał(a):Nie chce mu się po prostu ruszyć tyłka, żeby zająć się jakąkolwiek pracą.

Autorka tematu nie napisała jakie brat ma wykształcenie. No bo wiesz jeśli ktoś się 4 lata kuł w technikum i teraz ma zasuwać przy łopacie razem z rówieśnikiem z zety to z jednej strony się nie dziwię.
Ja przykładowo 4 lata wałkowałem zasady funkcjonowania wolego rynku i teraz nie mam nic z tego. Czasem mam wrażenie że zawodówki wracają do łask.
Alladyn
Użytkownik

Postprzez agis44 » 29 mar 2010, o 15:46

W sumie to nie chodzi o to, że mój brat jest leniwy, on by pracował jakby ta praca miała sens, tzn. gdyby zarobione pieniądze starczały nie tylko na żarcie ale też np. na dom, podróże itp. W dzisiejszych czasach pracuje się tylko na żarcie (ale nawet i na żarcie ledwo co starcza) :roll: .

EDIT:

Mój brat ma średnie wykształcenie (Ekonomista) :roll: .
agis44
Użytkownik

Postprzez Michał » 29 mar 2010, o 16:06

Przepraszam Alladynie, myślisz że po technikum znajdziesz wymarzoną pracę? To jest Polska proszę pana, tu się pracuje fizycznie po studiach :P
Lubię gdy wzniosłe masz zamiary
kierujesz mnie na drogę cnoty
i marszczysz czoło gdy w nagrodę
słyszysz mój zdrowy śmiech idioty
Michał
-#Dyrektor Forum

NK - forumzn.pl (2)

Postprzez Patryk » 29 mar 2010, o 16:11

agis44, chcesz powiedzieć, że nie ma osób, które poza jedzeniem mogą pozwolić sobie na inne rzeczy?
Patryk
Użytkownik

Postprzez agis44 » 29 mar 2010, o 16:25

Patryk, nie mówię, że nie ma takich osób, które poza jedzeniem mogłyby pozwolić sobie na inne rzeczy (pewnie takie osoby gdzieś są). Po prostu u mnie w domu tak jest, że mój ojciec haruje ja wół na złomie i przynosi pieniądze, które ledwo co na żarcie starczają (a już nie wspomnę o opłatach za prąd, wodę itp.) :roll: . Mało brakuje byśmy pod mostem spali :roll: .
agis44
Użytkownik

Postprzez Michał » 29 mar 2010, o 16:30

Obecnie standardy w Polsce się poprawiły, widzę to chociażby po swojej rodzinie. Wszyscy mają w domu pracę, lepszą czy gorszą, ale jest. Nie jest to życie luksusowe, ale narzekać nie mogę. Nie zmienia to faktu, że rodziny ubogie istnieją dalej, ale jest lepiej i osób którym z wypłaty wystarcza na więcej niż rachunki i jedzenie jest teraz zdecydowanie więcej.

Jak ktoś ma łeb na karku to sobie poradzi.
Lubię gdy wzniosłe masz zamiary
kierujesz mnie na drogę cnoty
i marszczysz czoło gdy w nagrodę
słyszysz mój zdrowy śmiech idioty
Michał
-#Dyrektor Forum

NK - forumzn.pl (2)

Postprzez Patryk » 29 mar 2010, o 16:34

agis44, i w takiej sytuacji Twój brat uważa, że może nie pracować z pobudek raczej ideologicznych? Nie wiem, dziwnie.
Patryk
Użytkownik

Następna strona

Powrót do Problemy i porady