Praca jako przedstawiciel handlowy

Odnajdź pozytywy.

Praca jako przedstawiciel handlowy

Postprzez Alladyn » 28 lip 2010, o 22:31

Czy ktoś może mi opisać kulisy tej pracy? Na czym dokładnie to polega, ile średnio można zarobić, wymagania itp. Może ktoś z was posiada jakiekolwiek informacje na ten temat? Warto się w to "bawić"?
Alladyn
Użytkownik

Re: Praca jako przedstawiciel handlowy

Postprzez Lvcivs_Avgvstvs » 29 lip 2010, o 09:02

To zależy. Ja w te wakacje pracowałem 'próbnie' w pewnej hurtowni. Dostałem do opieki 'ogranego' przedstawiciela i sprzedawaliśmy. Co do Twoich pytań to wiele zależy od firmy etc., etc., etc. Ja np. żeby zjeździć kilka miejscowości w swoim województwie musiałem z gościem ciągać się peksą. Razem z torbami towaru... Ta moja próba trwała jeden dzień, dostałem za nią kilkadziesiąt złotych, ale nie podpisałem umowy.
Wiele zależy od firmy i branży. Zapomniałbym, i będziesz musiał podpisać papiór, że odpowiadasz za towar swoim majątkiem ble, ble, ble...
Well, I'm not of this world and not of today...

Postawa typu arystokratycznego jest przede wszystkim duchowa.
Lvcivs_Avgvstvs
-#Moderator

Piszę poprawnie (1) NK - forumzn.pl (1) last.fm (1)

Postprzez Alladyn » 30 lip 2010, o 09:42

Lvcivs_Avgvstvs napisał(a): Ja np. żeby zjeździć kilka miejscowości w swoim województwie musiałem z gościem ciągać się peksą. Razem z torbami towaru...

No a te oklejone busy, furgony, Yarisy etc to co? Nie dają pojazdu? Z nawigacją? :570:
Alladyn
Użytkownik

Postprzez Lvcivs_Avgvstvs » 30 lip 2010, o 10:54

No a te oklejone busy

Peksa była oklejona... :lol: Wiele zależy od firmy. Jeśli będziesz przedstawicielem, jakiegoś zachodniego przedsiębiorstwa to możliwe, że dostaniesz jakiegoś furgona, Yarisa, nawigację i może laptopa. Chociaż podejrzewam, że też nie od razu.

Lvcivs_Avgvstvs
-#Moderator

Postprzez Alladyn » 30 lip 2010, o 11:20

Lvcivs_Avgvstvs napisał(a): Jeśli będziesz przedstawicielem, jakiegoś zachodniego przedsiębiorstwa to możliwe, że dostaniesz jakiegoś furgona, Yarisa, nawigację i może laptopa.

A jak sobie wyobrażasz jechać 300 km bez nawigacji do miasta w którym nigdy nie byłeś i do tego odszukać adres 3/4? :P
Alladyn
Użytkownik

Postprzez Michał » 30 lip 2010, o 11:29

A jak sobie wyobrażasz dostać w Polsce na sam początek służbowe auto z GPSem? Ile to razy tacy przedstawiciele mnie pytali jak dojechać tu i tu, bo nie mogą znaleźć :lol:
Lubię gdy wzniosłe masz zamiary
kierujesz mnie na drogę cnoty
i marszczysz czoło gdy w nagrodę
słyszysz mój zdrowy śmiech idioty
Michał
-#Dyrektor Forum

NK - forumzn.pl (2)

Postprzez Alladyn » 30 lip 2010, o 11:37

Michał napisał(a):A jak sobie wyobrażasz dostać w Polsce na sam początek służbowe auto z GPSem? Ile to razy tacy przedstawiciele mnie pytali jak dojechać tu i tu, bo nie mogą znaleźć :lol:

GPS z mapą Polski kosztuje 300 zł a to chyba nie jest ogromny wydatek dla dużej korporacji, skoro stać ich na nowe auta. Często widuję auta Coca-coli albo innych firm. W takim razie współczuję jeśli ktoś ma się włóczyć po 500tyś mieście i szukać adresu w ciemno.

P.S: w Remesie mają GPS-y bo widziałęm :P
Alladyn
Użytkownik

Postprzez Fał » 30 lip 2010, o 11:42

Jak Ci już ta wielka korporacja ten niewielki wydatek do służbowego samochodu da to koniecznie daj znać...
Girls are like internet domain names - the ones you like are already taken.
Though you can stil get one from a strange country.
Fał
Użytkownik

Piszę poprawnie (1) last.fm (1) Facebook (1)

Postprzez Alladyn » 30 lip 2010, o 11:47

Fał napisał(a):Jak Ci już ta wielka korporacja ten niewielki wydatek do służbowego samochodu da to koniecznie daj znać...

Ok, możesz jeszcze podać numer telefonu? Czy wystarczy zadzwonić na 0 700 880 008 i tam cię znajdę? :twisted:
Tak na marginesie to jest to trochę żałosne aby wymagać od Poznaniaka znajomości Warszawy czy Olsztyna i jeszcze liczyć że załatwi sprawę z prędkością światła :P
Alladyn
Użytkownik

Postprzez Patryk » 30 lip 2010, o 13:21

Żałosne to jest drugie zdanie Twojej wypowiedzi, choć nie wiem, jakie stosunki panują między Tobą, a V.

Nie masz żadnego pojęcia o pracy PH - pytasz o to na młodzieżowym forum. Co oznacza, że zapewne nie będziesz zbyt efektywny. Co oznacza wydatki - chociażby na szkolenie. I czego oczekujesz? Nowego samochodu, laptopa?

Zresztą, specyfika tej pracy jest różna w każdej branży; nie napisałeś ani słowa, czy mówimy o FMCG, farmaceutykach, czy jeszcze czymś innym.
Patryk
Użytkownik

Postprzez Mardak » 30 lip 2010, o 14:49

Ok, możesz jeszcze podać numer telefonu? Czy wystarczy zadzwonić na 0 700 880 008 i tam cię znajdę? :twisted:

Jak nie masz nic mądrzejszego do powiedzenia, to lepiej nic nie pisz, bo się tylko ośmieszasz. :lol:
Tak na marginesie to jest to trochę żałosne aby wymagać od Poznaniaka znajomości Warszawy czy Olsztyna i jeszcze liczyć że załatwi sprawę z prędkością światła :P

Trochę żałosne jest, że bierze się za taką pracę człowiek, który nie ma w ogóle za grosz pojęcia o tym, nie jest sprawdzony, nie ma w tym kierunku żadnych referencji i jeszcze myśli, że taka firma da mu nowiuśki samochód razem ze sprzętem do dyspozycji, nawet nie wiedząc jak bardzo może na nim polegać.
Myślę, że Polacy nie mają tendencji zawierzania komuś na procent. Sprawdzi się - dopiero można dać więcej. Naiwnością jest Twoje myślenie, że taka wielka korporacja wystawi się na pośmiewisko przez niekompetentnego przedstawiciela.
stoję twarzą w twarz
z własną szarością
delikatnym cieniem
w kącikach ust widzę
spłowiały uśmiech
zapomniany przez czas
realność gdzieś utkwiła
między jednym a drugim
nostalgicznym wspomnieniem
trzymam się mocno
tylko nie wiem czego
i zupełnie po co
Mardak
Użytkownik

Użytkownik miesiąca (1) Piszę poprawnie (1)

Postprzez Lvcivs_Avgvstvs » 30 lip 2010, o 14:49

Tak na marginesie to jest to trochę żałosne aby wymagać od Poznaniaka znajomości Warszawy czy Olsztyna i jeszcze liczyć że załatwi sprawę z prędkością światła

Chłopcze, a któż da Ci od razu misję opchnięcia produktów na Warmii lub w Mazowieckiem ? Ja odwiedziłem kilka miast w swym województwie, w odległości circa 50 km... :roll: Ale nie Tobie dadzą pewnie od razu misję na Podkarpaciu, albo jeszcze lepiej mianują Cię dyrektorem generalnym.

Lvcivs_Avgvstvs
-#Moderator

Postprzez Alladyn » 30 lip 2010, o 17:17

Patryk napisał(a):Nie masz żadnego pojęcia o pracy PH - pytasz o to na młodzieżowym forum. Co oznacza, że zapewne nie będziesz zbyt efektywny. Co oznacza wydatki - chociażby na szkolenie. I czego oczekujesz? Nowego samochodu, laptopa?

A skąd mam mieć pojęcie? Pytałem z ciekawości. A jeśli chodzi o oczekiwania to nie są one jakieś wygórowane- nie widziałem jeszcze przedstawiciela w aucie firmowym starszym niż 10 lat.
Alladyn
Użytkownik

Postprzez Mardak » 30 lip 2010, o 17:29

A skąd mam mieć pojęcie?

To w takim razie nie wiem czym warunkujesz swoje wypowiedzi.
stoję twarzą w twarz
z własną szarością
delikatnym cieniem
w kącikach ust widzę
spłowiały uśmiech
zapomniany przez czas
realność gdzieś utkwiła
między jednym a drugim
nostalgicznym wspomnieniem
trzymam się mocno
tylko nie wiem czego
i zupełnie po co
Mardak
Użytkownik

Użytkownik miesiąca (1) Piszę poprawnie (1)

Powrót do Szkoła & Praca